Kurczak po chińsku, tajsku, meksykańsku

Bez wątpienia wielu z nas kojarzy mięso z kurczaka z aromatyczną i smakowitą kuchnią orientalną. Nic bowiem dziwnego, przecież w Tajlandii czy Chinach spożywa się rocznie ogromne ilości drobiu.

Aby zachęcić Państwa do wypróbowania swoich kulinarnych sił w potrawach azjatyckich, przygotowaliśmy kila łatwych przepisów na uniwersalnego kurczaka w niecodziennych, egzotycznych odsłonach.

KURCZAK Z ANANASEM PO CHIŃSKU

składniki: 2 filety z kurczaka, 2-3 plastry ananasa, mieszanka warzywna (marchew, groszek, fasola szparagowa, brokuły, grzyby mun), 2 łyżki oleju, sól

sposób przygotowania: mięso pokroić w paski i osolić. Warzywa podsmażyć na głębokim oleju, po paru minutach dodać mięso. Dodać kilka łyżek zalewy z ananasa i zagotować. Na koniec doprawić do smaku i dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Najlepiej podawać z ryżem gotowanym w odrobinie curry.

ORYGINALNY KURCZAK PO TAJSKU
składniki: filet z piersi kurczaka, pół średniego bakłażana, pół średniej cukinii, 2 puszki mleczka kokosowego, 2 łyżki pasty curry, papryczka chilli, po 2 łyżki posiekanej bazylii i kolendry, cebula dymka, 2 łyżki soku z limonki, 3 łyżki oleju, łyżka brązowego cukru
sposób przygotowania: pastę curry podsmażyć, następnie zalać mleczkiem kokosowym i zagotować. Osobno obsmażyć mięso oraz pokrojone w kostkę bakłażany i cukinię. Wymieszać z pastą curry, dodać sok z limonki. Doprawić cukrem, ziołami i chilli. Całość zagotować.

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 średnie cebule, 5 ząbków czosnku, papryka czerwona, papryka zielona, puszka kukurydzy konserwowej, 2 puszki czerwonej fasoli, chilli w proszku, olej, sól, pieprz

sposób przygotowania: na oleju zeszklić posiekaną cebule i wygnieciony przez praskę czosnek. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną paprykę i dusić przez kilka minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę i czerwona fasolę oraz doprawić do smaku chilli, solą i pieprzem. Najlepiej podawać z ryżem i doprawiać bardzo pikantnie.

KURCZAK PO SECZUAŃSKU

składniki: 3 piersi z kurczaka, 3 łyżki mąki kukurydzianej, łyżka oleju, kilka łyżek oleju sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, kilka cebulek dymek, łyżeczka cukru, pół szklanki wody, sol, pieprz

sposób przygotowania: mięso pokroić w grubą kostkę i przełożyć do pojemnika z mąką kukurydzianą. kilkukrotnie potrząsnąć, by mąka oblepiła dokładnie kurczaka. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso wraz z rozgniecionym praską czosnkiem. Dodać sos sojowy, wodę i cukier. Zagotować, dodać cebulę i doprawić do smaku przyprawami. Gotować i odparować większość wody.

SMACZNEGO!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17559 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/kurczak-po-chinsku-tajsku-meksykansku/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435