W Polsce coraz większa liczba osób staje się miłośnikami wyrazistej kuchni chińskiej, tajskiej oraz meksykańskiej. Z tego też powodu postaramy się przedstawić najlepsze przepisy na charakterystyczne potrawy.
Zarówno w kuchni orientalnej jak i meksykańskiej, do przygotowywania wielu potraw często wykorzystuje się zdrowe mięso z kurczaka. Wykorzystuje się je zazwyczaj do tortilli czy naleśników z mięsem, jednakże różne inne wariacje, w których wykorzystamy typowe dla meksykańskich kulinariów składniki i przyprawy z pewnością zachwycą naszych domowników.
Zachęcamy zatem do lektury i samodzielnych prób w zaciszu domowej kuchni.
ORYGINALNA TORTILLA MEKSYKAŃSKA
składniki: duża pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, kilka liści sałaty lodowej, puszka kukurydzy konserwowej, chilli, słodka papryka
składniki na sos: pikantny ketchup, słodka papryka w proszku, kilka ząbków czosnku, chilli, łyżeczka oliwy z oliwek
składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszenne, 6 łyżek oleju, 1,5 szklanki gorącej wody, łyżka soli
sposób przygotowania: celem wykonania ciasta należy najpierw przesiać mąkę a następnie rozetrzeć dokładnie z olejem. Dodawać stopniowo wodę i sól do momentu zagniecenia elastycznego ciasta. Rozwałkować i przy pomocy dużego talerza wyciąć koło. Placki smażyć przez kilka sekund na rozgrzanym oleju. Aby zrobić nadzienie należy kolejno: pokroić mięso w paski, doprawić przyprawami i podsmażać bez tłuszczu przez kilka minut. Celem wykonania sosu mieszamy wszystkie składniki. Placek podgrzać na patelni, polać warstwą sosu i ułożyć pozostałe składniki. Zawinąć w mocny rulon (najlepiej okręcić ją jeszcze od spodu kawałkiem folii aluminiowej).
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU
składniki na ciasto: 0,5 litra mleka, 0,5 kg mąki pszennej, 3 całe jajka, sól
składniki na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego, puszka kukurydzy konserwowej, puszka czerwonej fasoli, kilka pieczarek, czerwona papryka, 2 średnie cebule, papryka słodka i ostra w proszku, sól, pieprz
sposób przygotowania: składniki na ciasto dokładnie miksujemy na jednolitą masę i smażymy tak jak zwykłe naleśniki, na rozgrzanej patelni. Placki zostawić do wystudzenia. Na drugiej patelni należy zeszklić cebulkę i podsmażyć pieczarki oraz mięso mielone, następnie dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na gotowe naleśniki nakładamy kilka łyżek farszu i zawijamy tak jak krokiety lub „na kopertę”, jak zwykłe naleśniki. Podawać najlepiej z ostrym sosem pomidorowym.
SMACZNEGO!