Tortilla i naleśniki po meksykańsku

W Polsce coraz większa liczba osób staje się miłośnikami wyrazistej kuchni chińskiej, tajskiej oraz meksykańskiej. Z tego też powodu postaramy się przedstawić najlepsze przepisy na charakterystyczne potrawy.

Zarówno w kuchni orientalnej jak i meksykańskiej, do przygotowywania wielu potraw często wykorzystuje się zdrowe mięso z kurczaka. Wykorzystuje się je zazwyczaj do tortilli czy naleśników z mięsem, jednakże różne inne wariacje, w których wykorzystamy typowe dla meksykańskich kulinariów składniki i przyprawy z pewnością zachwycą naszych domowników.

Zachęcamy zatem do lektury i samodzielnych prób w zaciszu domowej kuchni.

ORYGINALNA TORTILLA MEKSYKAŃSKA

składniki: duża pierś z kurczaka, 1 papryka czerwona, kilka liści sałaty lodowej, puszka kukurydzy konserwowej, chilli, słodka papryka

składniki na sos: pikantny ketchup, słodka papryka w proszku, kilka ząbków czosnku, chilli, łyżeczka oliwy z oliwek

składniki na ciasto: 40 dkg mąki pszenne, 6 łyżek oleju, 1,5 szklanki gorącej wody, łyżka soli

sposób przygotowania: celem wykonania ciasta należy najpierw przesiać mąkę a następnie rozetrzeć dokładnie z olejem. Dodawać stopniowo wodę i sól do momentu zagniecenia elastycznego ciasta. Rozwałkować i przy pomocy dużego talerza wyciąć koło. Placki smażyć przez kilka sekund na rozgrzanym oleju. Aby zrobić nadzienie należy kolejno: pokroić mięso w paski, doprawić przyprawami i podsmażać bez tłuszczu przez kilka minut. Celem wykonania sosu mieszamy wszystkie składniki. Placek podgrzać na patelni, polać warstwą sosu i ułożyć pozostałe składniki. Zawinąć w mocny rulon (najlepiej okręcić ją jeszcze od spodu kawałkiem folii aluminiowej).

NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU

składniki na ciasto: 0,5 litra mleka, 0,5 kg mąki pszennej, 3 całe jajka, sól

składniki na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego, puszka kukurydzy konserwowej, puszka czerwonej fasoli, kilka pieczarek, czerwona papryka, 2 średnie cebule, papryka słodka i ostra w proszku, sól, pieprz

sposób przygotowania: składniki na ciasto dokładnie miksujemy na jednolitą masę i smażymy tak jak zwykłe naleśniki, na rozgrzanej patelni. Placki zostawić do wystudzenia. Na drugiej patelni należy zeszklić cebulkę i podsmażyć pieczarki oraz mięso mielone, następnie dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na gotowe naleśniki nakładamy kilka łyżek farszu i zawijamy tak jak krokiety lub „na kopertę”, jak zwykłe naleśniki. Podawać najlepiej z ostrym sosem pomidorowym.

SMACZNEGO!


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17408 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/tortilla-i-nalesniki-po-meksykansku/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435