Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak zrobić udka? | Przepisy kulinarne z kurczakiem

Przepis na pieczone udka w rękawie, na patelni, panierowane

Mimo znacznej różnorodności smakowitych potraw z kurczakiem, wielu z nas lubi go w postaci grillowanej, wędzonej lub po prostu – pieczonej.

Pieczenie kurczaka możemy zaplanować zależnie od naszych kulinarnych upodobań. Możemy do tego celu wykorzystać specjalne rękawy oraz narzędzia, takie jak choćby odpowiednie patelnie. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednia marynata i panierka. Zapraszamy zatem do lektury i samodzielnych eksperymentów kulinarnych!

CHRUPIĄCE UDKA

składniki: kilka udek z kurczaka, 2 łyżki masła, papryka w proszku, pieprz, sól, majeranek

sposób przygotowania: mięso natrzeć mieszanką przypraw. Włożyć do rękawa, na wierzchu pozostawić plastry masła. Rękaw ułożyć w piekarniku i piec w temperaturze około 200 stopni przez 45-60 minut.

PYSZNY KURCZAK Z PATELNI

składniki: kilka udek, 3 łyżki oleju, pół kostki rosołowej, szklanka wody, zioła prowansalskie, papryka mielona, sól, pieprz

sposób przygotowania: mięso umyć i wetrzeć w nie mieszankę przypraw. Następnie obsmażyć na głębokim, gorącym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Po kilku minutach podlać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową i poddusić przez kolejnych kilka minut, najlepiej do momentu całkowitego odparowania płynu.

WYŚMIENITY KURCZAK W PANIERCE

składniki: 2 filety z kurczaka, kilka łyżek płatków kukurydzianych, 2 jajka, kilka łyżek mąki pszennej, ostra papryka w proszku, sól, pieprz

sposób przygotowania: mięso pokroić w szerokie słupki, posypać przyprawami i odstawić do marynowania na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu z lodówki obtoczyć kawałki mięsa kolejno w mące, jajku i następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na głębokim oleju do zrumienienia.

PIECZONY KURCZAK Z CZOSNKIEM

składniki: cały kurczak, 2-3 główki czosnku, szklanka białego wytrawnego wina, cebula dymka, 2 łyżki śmietany 18%, rozmaryn, sól, pieprz

sposób przygotowania: kurczaka po umyciu natrzeć rozmarynek, pieprzem i solą. Część czosnku zgnieść w prasce i wysmarować nią mięso, pozostałe ząbki włożyć w całości do wnętrza kurczaka. Wino wlać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim kurczaka. Piec przez około godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

SMACZNEGO!