Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/xkp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Mięso nadziewane | Przepisy kulinarne z kurczakiem

Świąteczny faszerowany kurczak bez kości

Mimo to, iż kurczak wydaje się dość pospolitym mięsem, z powodzeniem możemy jednakże przyrządzać go na mnóstwo rozmaitych sposobów. Na specjalne okazje polecamy kurczaka faszerowanego smakowitymi nadzieniami.

Mięso z kurczaka dzięki swej delikatności i miękkości nadaje się do różnego rodzaju potraw – ostrych meksykańskich czy nawet śródziemnomorskich. Jednakże, na okazję świąt z powodzeniem możemy przygotować do kurczaka pyszny farsz, by uświetnić ważną, rodzinną uroczystość.

KURCZAK FASZEROWANY Z PIECZARKAMI

składniki: cały kurczak, pół kilograma pieczarek, jajko, średnia cebula, kilka ząbków czosnku, pęczek natki pietruszki, olej, papryka, sol, pieprz

sposób przygotowania: usunąć z kurczaka kości i opłukać mięso. Natrzeć całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Celem wykonania farszu zeszklić na oleju posiekaną drobno cebulkę, następnie dodać pieczarki i obsmażyć. Wbić jajko, dodać czosnek i natkę pietruszki. Farsz zagnieść i włożyć do wnętrza kurczaka, następnie zaszyć mocno nicią. Skórę natrzeć ponownie olejem z papryką i wstawić na koło godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Co jakiś czas można podlewać mięso wodą by nie przywarło do naczynia.

KURCZAK FASZEROWANY WĄTRÓBKĄ

składniki: cały kurczak, 35 dkg wątróbki, masło, bułka namoczona w mleku, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz

sposób przygotowania: kurczaka natrzeć papryką, pieprzem, solą i czosnkiem. Posiekaną wątróbkę podsmażyć z cebulką na maśle, doprawić do smaku. Następnie wbić jajko, dodać bułkę i bułkę tartą oraz przyprawy. Z masy zagnieść farsz i włożyć do kurczaka. Mięso, przed włożeniem do piekarnika można polać masłem i posypać papryką. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

KURCZAK Z NADZIENIEM JABŁKOWYM

składniki: kurczak, 5 kwaśnych jabłek, sok z cytryny, majeranek, łyżka cukru, olej, sól, pieprz

sposób przygotowania: kurczaka natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, następnie posypać majerankiem i cukrem. Tak przygotowane jabłka wkładamy do wnętrza kurczaka. Mięso wyłożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i piec przez około 2 godziny w 200 stopniach. Dodatkowo, do mięsa możemy przygotować również sos. Celem jego przygotowania należy obrać i pokroić w plastry 3-4 jabłka i podsmażamy na niewielkiej ilości sosu sos kurczaka. Dodać kilka kropel cytryny, posypać cukrem i majerankiem. Dusić pod przykryciem i nie dopuścić do rozgotowania jabłek.

SMACZNEGO!